Slechtvalk in

Foto: Joris Everaert. 12 maart 2011 (vrouwtje onderaan aan nestbak, mannetje erboven)

 

In 2008 en 2009 werd regelmatig een Slechtvalk waargenomen op en rond de toren van de Sint-Laurentiuskerk in het centrum van Lokeren. Op initiatief van de Vogelwerkgroep Durmevallei, besliste het stadsbestuur van Lokeren om een nestkast te installeren in de top van de kerktoren. Na overleg met Guy Robbrecht en Manu De Hauwere van het Fonds voor Instandhouding van de Roofvogels (FIR) werd eind 2009 op kosten van de Stad Lokeren in het stadsmagazijn een houten nestkast gemaakt. De nestkast is geïnstalleerd in de oostelijke kant van de toren (helemaal bovenaan in de koepel).

 

In het voorjaar van 2011 was het zover. De Slechtvalk kreeg een partner. Het gelukkige koppel heeft toen genesteld maar het broedsel mislukte.

Het 2011 koppel:

-mannetje (kleurring "H9"): in 2011 geboren aan elektriciteitscentrale in Vilvoorde.

-vrouwtje (kleurring "7OY"): in 2008 geboren in het Ruhrgebied in Duitsland.

 

Ondertussen is het H9 mannetje gestorven (eind 2011 gewond in vogelasiel binnengebracht), maar al snel kreeg het vrouwtje gezelschap van een nieuw mannetje.

 

Het 2012, 2013 en wellicht ook 2014-2020 koppel:

-nieuw mannetje.

-vrouwtje (kleurring "7OY"): in 2008 geboren in het Ruhrgebied in Duitsland.

 

Het FIR voorziet de nestkast sinds 2012 elk jaar van een nieuwe laag hoogwaardige steentjes (zeoliet korrels). De Stad Lokeren installeerde ook een webcam (met dank aan Filip Taelman) en begin 2013 eveneens een platform voor de nestkast. Sinds april 2013 is de webcam online dankzij de ICT-GIS dienst via het kerktoren project van de Raad voor Toerisme en Stad Lokeren.

De opening van de nestkast is het beste te zien

thv. de parking aan het Cultureel Centrum.

 

-broedseizoen 2011: broedsel mislukt.

-broedseizoen 2012: 3 jongen.

-broedseizoen 2013: 4 jongen.

-broedseizoen 2014: 3 jongen.

-broedseizoen 2015: 4 jongen.

-broedseizoen 2016: 2 jongen.

-broedseizoen 2017: 3 jongen.

-broedseizoen 2018: 3 jongen.

-broedseizoen 2019: 4 jongen.

-broedseizoen 2020: broedsel mislukt (2 eieren niet uitgekomen).

-broedseizoen 2021: 4 jongen.

-broedseizoen 2022: 3 jongen (1 gestorven tijdens uitvliegen).

 

 

 

De Slechtvalk (Falco peregrinus) is één van de weinige roofvogels met een quasi wereldwijde verspreiding. De soort heeft zich aangepast aan alle soorten biotopen, van woestijn tot regenwoud, en broedt op rotswanden, gebouwen, bomen en zelfs op de grond. Er zijn in totaal 19 ondersoorten beschreven. De Slechtvalk werd in het verleden zowel aanbeden als verguisd. Ze was erg geliefd bij valkeniers omwille van haar efficiënte en spectaculaire jacht. Door duivenliefhebbers en jachtwachters werd ze dan weer verdelgd omwille van de vermeende impact als predator. Ondertussen weten we dat de Slechtvalk in België een gevarieerd menu heeft en net zoals andere roofvogels een belangrijke rol speelt als natuurlijke predator in een ecosysteem. Daarenboven werd de soort decennia lang belaagd door eierenverzamelaars. Sterker nog dan alle voorgaande invloeden, was de negatieve impact van de naoorlogse persistente pesticiden (o.a. DDT). Op minder dan 20 jaar tijd brachten die de soort tegen 1970 op de rand van uitsterven in Europa en Noord-Amerika. Na een geleidelijke toename in de jaren ’80, is de populatie nu terug hersteld of zelfs gestegen in vergelijking met de jaren ‘50. In Vlaanderen werd het laatste broedgeval genoteerd in 1958. Pas in 1995 was er opnieuw een koppel aanwezig. Na een geleidelijke toename tot 10 koppels in 2001, was er een spectaculaire toename tot 60 koppels in 2011. In 2013 waren er 69 koppels aanwezig in Vlaanderen, waarvan 41 koppels ook succesvol tot broeden kwamen. De meerderheid van de koppels - zeker in Vlaanderen - heeft een nest (natuurlijk of nestbak) op een schouw en/of hoog gebouw.

De volwassen Slechtvalken in Vlaanderen en omstreken zijn standvogels: ze blijven steeds in de buurt van de nestplaats. De jongen daarentegen trekken in alle richtingen om een eigen nestplaats te zoeken.

 

Het menu van de Slechtvalk in Vlaanderen varieert nogal naargelang de plaats en provincie waar het nest zich bevindt maar het is duidelijk dat stadsduiven de belangrijkste prooi zijn. De meeste stads- en gemeentebesturen zien de Slechtvalk dus graag komen als natuurlijke predator van de stadsduiven.

 

Webcam en recent nieuws

 

Voor vragen & interventies (indien in mei een te vroeg uitgevlogen jong op straat zou belanden): Joris Everaert (0497-67.23.69).

 

 

Voor realtime beelden, zie webcam via https://webcam.lokeren.be

 

Losse waarnemingen, zie ook http://durme.waarnemingen.be/gebied/view/28806?&sp=325

 

 

19 april 2023

Het broedsel is verloren. De 3 eieren (waarvan nu 1 volledig stuk) zijn al van begin vorige week verlaten, dus verloren. Vermoedelijk is het vrouwtje gestorven, de oorzaak daarvan kan vanalles zijn, maar we weten dat er dit jaar in Vlaanderen al veel slechtvalken zijn gestorven aan vogelgriep, misschien heeft het vrouwtje dus een prooi met vogelgriep gekregen. Er is nog minstens 1 volwassen vogel op/langs de kerktoren gezien. Verder zat er nu ook soms een onvolwassen vogel (tweede kalenderjaar) in de kast, een indringer dus, die mogelijk ook de eieren opzij legde. Misschien een jong van vorig jaar, maar dat hoeft niet zo te zijn. Het is onduidelijk of die vogel iets te maken heeft met de oorzaak van het verloren nest.

 

20 feb 2023

De nestkast en vooral ook de lens van de webcam werd vandaag schoongemaakt.

 

24 mei 2022

Eén van de jongen werd deze morgen dood gevonden op straat aan het ACV gebouw langs de Poststraat. De onfortuinlijke vogel had een gebroken vleugel. Wellicht is hij (bij de nogal sterke wind in de ochtend) tegen een gebouw gevlogen. Hij was al een beetje te vroeg uitgevlogen en vertoefde de laatste paar dagen op het laagste dak van de kerk en de daken van naastliggende huizen, waar hij korte oefenvluchten maakte. Er was hierbij nog contact met de oudervogels, en zoals we voorbije jaren zagen zal hij ook daar nog eten gekregen hebben van de ouders. Blijkbaar vloog hij gisterenavond ook al eens tegen een glasraam van de kerk waarna hij op straat landde. Er werd toen nog getracht hem te vangen om dan weer hogerop op de toren te brengen, maar de vogel was al snel weer gaan vliegen. Spijtig, maar het sterftepercentage bij jonge vogels is sowieso altijd relatief hoog het eerste jaar. De twee andere jonge vogels maken het goed, zij blijven nog hoog op de toren in de buurt van de nestkast.

 

3 mei 2022

De 3 jongen werden deze ochtend gemeten en voorzien van wetenschappelijke ring en kleurring. De lens van de webcam werd ook nog eens proper gemaakt.

 

18 april 2022

Er werden begin maart uiteindelijk 3 eieren gelegd, en die zijn een paar dagen geleden alle drie goed uitgekomen. Hieronder een foto van de jongen die gevoederd worden.

 

6 maart 2022

Het eerste ei is deze ochtend gelegd!

 

3 maart 2022

De nestkast en vooral ook de webcam lens werd vandaag schoongemaakt. Er is weer een mooi helder beeld!

 

11 mei 2021

De 4 jongen werden vanavond gemeten en voorzien van wetenschappelijke ring en kleurring. De lens van de webcam werd ook proper gemaakt.

 

19 april 2021

Er zijn ondertussen 4 jonge slechtvalken uitgekomen en de ouders zijn druk bezig met voederen.

 

30 maart 2021

Afgelopen winter heeft Stad Lokeren een nieuwe camera laten installeren (HD kwaliteit). De realtime beelden gaan nu via YouTube live streaming (zelfde link, zie boven). Met de HD resolutie is het nu ook mogelijk om bv. de streaming op groot scherm te bekijken (bv. via casting vanop computer naar TV). Er zijn ondertussen al 4 eieren gelegd (7 maart eerste ei, op 15 maart 4 eieren). Hopelijk is er dit jaar weer een succesvol broedgeval!

 

31 mei 2020

Het koppel had dit jaar 2 eieren die echter niet zijn uitgekomen. Vandaag werden deze eieren weggenomen, op vraag van het Fonds voor Instandhouding van Roofvogels (FIR). Het broeden is uitputtend voor oudervogels, zeker als dit te lang duurt. Het koppel bleef maar halsstarrig op de (steriele) eieren zitten, terwijl de jongen al ten laatste eind april zouden moeten zijn uitgekomen. Dat sommige eieren niet uitkomen kan wel eens gebeuren, en die kans is groter als het al om een wat ouder vrouwtje gaat. Afwachten wat dit volgend jaar zal worden..

 

7 juni 2019

De 4 jonge slechtvalken zijn ondertussen aan het uitvliegen. Vorige woensdag vloog er één uit die nog niet voldoende sterkte had om naar boven te vliegen (jaarlijks komt dit één tot max. enkele keren voor). Een medewerker van café-restaurant Den Abazjoer die de jonge slechtvalk had gespot op de parking van Den Abazjoer heeft hem toen kunnen vangen waarna de politie de vogel ophaalde. Daarna is een vrijwilliger van natuurvereniging vzw Durme de vogel terug op de kerktoren gaan zetten. Ook vandaag vrijdag kwam één van de jongen uiteindelijk op de grond terecht. Na melding vanuit Den Abazjoer (opnieuw dank daarvoor) kwam Joris de vogel ophalen en plaatse hem terug in de nestkast. Hopelijk de laatste keer dit jaar. Op de eerste foto hieronder van vandaag nog twee jonge slechtvalken in de nestkast waarvan één wat vliegoefeningen doet, en op de foto eronder de vogel die vandaag tot op de grond, daarna op een muurtje (foto) en dan opnieuw op de grond terechtkwam. Deze avond zaten opnieuw 3 jonge slechtvalken in de nestkast en de vierde was helemaal in de top van de kerktoren (aan de voet van het kruis) een duif of toch iets dergelijks aan het opeten. Beide oudervogels zaten vanavond ook rond de toren. Alles weer OK dus.

 

27 mei 2019

De 4 jonge slechtvalken maken het goed, ze krijgen veel te eten (zie foto) en groeien snel.

 

20 mei 2019

Vorige week zijn de 4 jonge slechtvalken gemeten en voorzien van een wetenschappelijke ring.

 

28 april 2019

Tegen de verwachting in zijn nu toch alle eieren uitgekomen! De 4 jonge slechtvalkjes maken het goed en krijgen veel te eten. Op de eerste foto hieronder zijn ook beide oudervogels te zien.

 

26 april 2019

Sinds een paar dagen zijn 3 slechtvalkjes uitgekomen. Het 4e ei zal wellicht niet meer uitkomen (niet abnormaal). Op de foto hieronder is te zien hoe ze vandaag een lekkere duif op het menu kregen.

 

9 april 2019

Na 20 maart verscheen ook nog een derde en vierde ei, dus het kan toch nog (redelijk) goed komen dit jaar. We zullen het binnenkort weten, de vogels zijn alleszins goed aan het broeden.

 

20 maart 2019

Vandaag is eindelijk een tweede ei te zien. Mogelijk is er een nieuw vrouwtje, het lijkt er alleszins wel op dat er na het leggen van het eerste ei (8 maart) toch iets onverwacht gebeurde, want 12 dagen tussen het eerste en tweede ei is abnormaal. De aanwezige (enige?) vogel in de eerste dagen na 8 maart leek precies het mannetje te zijn. Er is nu alleszins (weer) een volwaardig koppel en ze paren ook (zie foto). Maar het tweede ei ziet er precies wel wat abnormaal uit. Afwachten...

 

8 maart 2019

Het eerste ei is vandaag gelegd! Mooi op tijd zoals verwacht (in 2018 was dit 9 maart, in 2017 op 7 maart). We verwachten de komende dagen in totaal 3 tot 4 eieren, en dan zullen de vogels beginnen broeden.

 

1 maart 2019

Vandaag werd de nestkast gecontroleerd en de webcam-lens schoongemaakt. Het vrouwtje zal begin deze maand de eieren leggen, ze zit al regelmatig in de nestkast.

 

1 juni 2018

De 3 jongen zijn ondertussen uitgevlogen. De kleinste daarvan kon blijkbaar onvoldoende goed vliegen waardoor hij uiteindelijk op de grond terecht kwam en daarna weer op de toren werd gezet. Maar hij werd gisteren opnieuw op de grond gevonden, een beetje gewond aan de vleugel waardoor hij niet recht kon vliegen. Hij zit nu een paar dagen in het opvangcentrum van Merelbeke en komt daarna weer terug.

 

10 mei 2018

Van 11 tot 24 mei is Joris Everaert op reis. Indien er in die periode een jonge slechtvalk te vroeg zou uitvliegen en beneden zit, kan Christophe Hillaert gecontacteerd worden op het nummer 0497-31.77.35.

 

4 mei 2018

De 3 jongen zijn al flink gegroeid! Ze zullen komende maandag (7 mei) rond 14u gemeten en gewogen en voorzien worden van een wetenschappelijke ring.

 

30 april 2018

De 3 jongen zijn al heel wat groter geworden. Ze zullen de komende dagen een nieuw verenpak beginnen krijgen, hoe schattig zo'n donsverenpak ook is. Begin volgende week zullen ze gemeten worden en voorzien van een wetenschappelijke ring.

 

25 april 2018

De 3 jongen maken het goed! Ze zijn nu flink aan het groeien.

 

17 april 2018

Er zijn al 2 eieren uitgekomen (wellicht gisteren en eergisteren), nu nog het derde.. Onderstaande foto geeft een beeld van een moment waarop het vrouwtje eventjes buiten was (met geslagen duif in de hoek).

 

9 maart 2018

Het eerste ei is gelegd! Amper twee dagen later als vorig jaar. We verwachten de komende dagen in totaal 3 tot 4 eieren, en dan zullen de vogels beginnen broeden.

 

3 februari 2018

Vandaag werd de nestkast gecontroleerd en de webcam-lens schoongemaakt.

 

21 mei 2017

Eén van de drie jonge slechtvalken die eergisteren uitvloog en gisteren nog op een lagere verdieping zat (mogelijk dezelfde van 16 mei) is vandaag toch tot op de grond terecht gekomen. De uitbaters van La Barakka stelden hem veilig onder een doos, en Joris heeft hem daarnet terug naar boven gebracht tot in de nestkast. Alle drie de jongen zitten nu dus terug in de nestkast. Ze zijn goed bezig met vliegoefeningen en hopelijk was vandaag de laatste interventie :-)

 

16 mei 2017

Deze morgen is één van de jongen te vroeg uitgevlogen en uiteindelijk op het kerklplein terecht gekomen. Hij werd goed opgevangen door de politie en daarna even in La Barakka, waarna Joris (zie boven) het jong weer in de nestkast plaatste. Alles OK nu. Eén van de jongen is al(weer) vliegoefeningen aan het maken op het 'terras'. Indien er toch de komende dagen nog eens een jong op straat zou terecht komen, gelieve Joris Everaert te contacteren om hem terug in de nestkast in de kerktoren te zetten (0497-67.23.69).

 

4 mei 2017

De 3 jonge slechtvalken maken het duidelijk heel goed. Vrijdagnamiddag zullen ze voorzien worden van een wetenschappelijke ring.

 

22 april 2017

De camera is deze week weer online gekomen. Er zijn ondertussen 3 slechtvalkjes uitgekomen (4e ei is niet uitgekomen, wat niet ongewoon is). Alles ziet er goed uit!

 

14 april 2017

De webcam is hopelijk snel weer online. De ICT dienst van de stad Lokeren is ermee bezig, mogelijk is het een probleem met de router. Een bedrijf werkt aan de oplossing.

 

7 april 2017

Er is een technisch probleem met de webcam (slechts een stilstaand beeld om de paar uur). Het is doorgegeven aan de ICT dienst van Lokeren.

 

14 maart 2017

Er is vandaag nog een vierde ei bijgekomen. We wachten vol spanning of ze ook allemaal zullen uitkomen binnenkort.

 

13 maart 2017

Ondertussen zijn er drie eieren en zijn de oudervogels beginnen broeden.

 

7 maart 2017

Het eerste ei is gelegd! We verwachten de komende dagen in totaal 3 tot 4 eieren, en dan zullen de vogels beginnen broeden.

 

24 februari 2017

Deze week werd de lens van de webcam schoongemaakt. Er is nu weer perfect zicht om het broedseizoen goed te volgen.

 

1 september 2016

Er werd in de zomer toch nog minstens één juveniele vogel rondvliegend gezien nabij de kerktoren, dus wellicht heeft minstens één jong het slechte weer dan toch overleefd.

 

14 juni 2016

Het is onduidelijk of de jongen het slechte weer goed hebben doorstaan. Na het uitvliegen werden ze niet gezien op de toren (mogelijk op tussenstuk met vlaggen) en er is een kans dat ze het slechte weer niet overleefden. De hevige regenval zorgde er blijkbaar ook voor dat het camerabeeld wazig is geworden. We proberen de komende dagen de camera te kuisen maar waarschijnlijk heeft dit weinig zin omdat de vogels er niet zoveel meer inzitten.

 

26 mei 2016

Beide jongen zijn nu uitgevlogen uit de nestkast. Wellicht zijn hun vleugelspieren al voldoende goed ontwikkeld. We controleren voor de zekerheid de omgeving van de kerk of er toch geen jong tot op de grond is geraakt, want één van de uitgevlogen jongen is niet meteen te zien van buitenaf (mogelijk veilig op het tussenschot van de vlaggen).

 

21 mei 2016

Deze ochtend is één van de jongen opnieuw te vroeg uitgevlogen en tot op de grond geraakt. Ik mocht dus de kerktoren opnieuw opklimmen om de vogel weer in de nestkast te plaatsen...Indien dit nog eens zou gebeuren de komende dagen: 0497-67.23.69. (Joris)

 

19 mei 2016

Eén van de jongen is vandaag onverwacht (te) vroeg uitgevlogen. Hij is uiteindelijk in de vooravond op de grond terechtgekomen thv. de bibliotheek. Hij maakte het goed. Ik heb hem dan weer naar boven gebracht tot in de nestkast. Hopelijk denkt hij nu twee keer na vooraleer gekke sprongen te doen :-)

 

15 mei 2016

De twee jongen zijn flink aan het groeien.

 

6 mei 2016

De twee jongen werden vandaag gemeten en voorzien van een wetenschappelijke ring en kleurring. Met dank aan Geert De Smet (ringer) en Manu De Hauwere (FIR). Foto's: Joris Everaert.

 

4 mei 2016

De twee jongen maken het goed. Opgelet: nu vrijdag 6 mei (rond 9u20) zullen de jongen gemeten en geringd worden. Ze zullen dan heel eventjes niet te zien zijn op de webcam.

 

23 april 2016

Eén van de drie jongen overleefde het blijkbaar niet. De twee overgebleven jongen krijgen wel goed voedsel.

 

16 april 2016

Het is zover! Deze morgen was te zien dat er al 2 kleine slechtvalkjes waren uitgekomen (foto's hieronder). En deze middag is ook het derde jong uitgekomen. Beide oudervogels werken goed samen om de jongen te voederen.

 

20 maart 2016

Op 14 maart was ook het derde ei een feit. Het broeden is nu goed gestart en we verwachten dat de kleine slechtvalkjes rond midden april zullen uitkomen.

 

13 maart 2016

Ondertussen is er al een tweede ei. Er zal normaal nog een derde of vierde ei volgen.

 

10 maart 2016

Gisteren werd al het eerste ei gelegd! Het broeden zal beginnen nadat het laatste ei is gelegd.

 

20 februari 2016

Vandaag werd de nestkast wat opgekuist en voorzien van een nieuw laagje zeolietkorrels. Ook de camera werd schoongemaakt (online sinds een week). Het koppel is nu steeds meer te zien aan de nestkast.

 

3 juni 2015

Goed nieuws. Alle 4 de uitgevlogen jongen zitten hoog op de kerktoren (op een plekje waar men ze niet altijd goed ziet) en maken het goed. Dit jaar dus geen enkele te vroeg uitgevlogen vogel en geen interventie.

 

28 mei 2015

Deze ochtend is ook nr. 2 uitgevlogen. Gisteren was te zien dat nr. 1 weer wat hoger zat op de kerk, dus dat komt waarschijnlijk wel goed zonder interventie. De twee andere jongen zijn intensief aan het oefenen op het 'terras' van de nestkast en zijn duidelijk van zin om vandaag of morgen ook 'de grote sprong' te wagen. Voor een interessant natuurbericht over de Slechtvalken in Vlaanderen, zie http://www.natuurpunt.be/news/slechtvalken-vliegen-uit%E2%80%A6-crashen-nu-en-dan#.VWbp5M_tlBc

 

26 mei 2015

Eén van de 4 jonge Slechtvalken die gisteren is uitgevlogen, maar blijkbaar niet terug tot in de nestkast geraakte en zoek was, was vandaag lagerop te zien op het dak van de kerk. Er lag een duif naast die hij van de oudervogels kreeg, dus voorlopig alles OK. We houden het wel goed in het oog. Als hij toch tot op de grond geraakt, zullen we hem terug in de nestkast gaan plaatsen. De 3 andere jonge Slechtvalken doen braaf op hun 'terras' verder met de vliegoefeningen!

 

25 mei 2015

De 4 jonge Slechtvalken zitten al sinds enkele dagen regelmatig op het platform. Af en toe zijn er vliegoefeningen vanop het platform. Ze zullen nu echt beginnen uitvliegen. Ze zijn er duidelijk klaar voor! Indien er toch nog één niet voldoende kan vliegen en gelijdelijk aan steeds lager komt te zitten en uiteindelijk op de grond terecht komt, geef me dan een seintje (Joris, 0497-67.23.69).

 

16 mei 2015

De jonge Slechtvalken beginnen al goed hun pluimen te krijgen! Alles ziet er in orde uit.

 

9 mei 2015

Gisteren werden de 4 jonge slechtvalkjes voorzien van een kleurring en wetenschappelijke ring. De ringer van dienst was opnieuw Geert De Smet (vzw Durme), in het bijzijn van Manu De Hauwere (FIR), Eddy De Taey, en Joris Everaert (Vogelwerkgroep Durmevallei). Foto's Joris Everaert

 

8 mei 2015

De 4 jonge slechtvalkjes worden nu snel groot. Alles gaat goed. Vanavond (iets na 20u) worden ze geringd, dus men hoeft niet te verschieten als er op de webcam eventjes geen vogels meer te zien zijn.

 

26 april 2015

De 4 jonge slechtvalkjes krijgen veel duiven te eten. Alles ziet er OK uit. De oudervogels zijn vlijtig aan het werk!

 

22 april 2015

Er zijn vier kuikens uitgekomen, zo ziet het er toch naar uit. Er was eerder wat onzekerheid over het vierde ei dat eerst aan de kant lag en nu op de buitenrooster, maar dit blijkt dan toch goed uitgekomen. De 4 jonge slechtvalkjes maken het goed en krijgen regelmatig een lekkere duif op het menu.

 

20 april 2015

Ook het derde kuiken is uitgekomen. Over het al dan niet uitkomen van het vierde ei is nog wat onduidelijkheid. Dit ei lijkt sinds gisteren aan de kant te liggen in de nestkast.

 

18 april 2015

Vandaag is een tweede kuiken uitgekomen. Alles gaat goed! Er lag ook een geslagen duif in de nestkast om de kleintjes te voederen.

 

17 april 2015

Het eerste kuiken is uitgekomen! Af en toe kan je het witte kuiken zien, en er ligt ook een eischaal in de kast.

 

22 maart 2015

Het koppel is op 4 eieren aan het broeden. Alles ziet er OK uit. De webcam is sinds een paar dagen weer online. De lens van de webcam werd vandaag ook beter schoongemaakt (was blijkbaar in februari toch niet volledig gelukt of ondertussen weer vuil). We vermoeden dat de eieren ergens tussen begin en midden april zullen uitkomen.

 

1 februari 2015

Vandaag werd nog een extra laagje speciale broedkorrels in de nestkast aangebracht (met dank aan Manu De Hauwere van het FIR). Ook de lens van de webcam werd schoongemaakt. We zijn er klaar voor! Het koppel slechtvalken was zoals gewoonlijk de hele winter aanwezig in de buurt van het nest (en omgeving om te jagen).

12 juni 2014

De drie uitgevlogen jongen stellen het nog altijd heel goed. Gisteren waren ze nog eens samen te zien op hun terras (zie foto). Ze komen nog af en toe terug naar de nestkast. Ook de oudervogels zijn uiteraard nog aanwezig (ook soms nog te zien op de webcam).

 

30 mei 2014

Alle drie de jongen zijn nu goed uitgevlogen (en komen nog af en toe terug in de nestkast). Eén van de jongen die op 27 mei aan de dakgoot van het laagste dak zat en niet meer direct tot boven geraakte, was op 28 mei tot op de volgende etage van het dak geraakt (goeie 20m hoger) geraakt, en op 29 mei zat hij veel hoger op de toren zelf thv. het platform met de vlaggen (net boven de klok). Daar kreeg hij ook eten van de ouders. Nu lijkt alles OK. Wellicht dus dit jaar ook slechts 1 interventie (zie 26 mei). Toch is het de komende paar dagen nog een beetje opletten.

27 mei 2014

Twee jongen bleven vandaag (wellicht) de hele dag in de nestkast zitten (hoe zou je zelf met dat regenweer...). Het derde jong - zeker niet deze die gisteren terug naar boven werd gebracht - doet sinds gisterenavond al tevergeefse pogingen om terug te vliegen naar de nestkast. Deze vogel zat vanavond aan de goot van het laagste dak van de kerk (thv. parking langs Cultureel Centrum/Bibliotheek). Mogelijk zal die vogel morgen op de grond terecht komen. Gelieve dan te bellen naar Joris Everaert (0497-67.23.69) en/of tijdelijk onder te brengen bij hotel/restaurant La Barakka, zodat hij daarna terug in de nestkast kan gezet worden.

26 mei 2014

Vandaag werd één van de jongen door een bezorgde burger binnengebracht in het vogelopvangcentrum in Merelbeke. De vogel was in een smalle steeg terechtgekomen en kon blijkbaar niet meer goed opvliegen. De vogel had (zoals verwacht) geen verwondingen en werd onmiddelijk weer terug naar Lokeren vervoerd en in de nestkast gezet. Een uurtje later kreeg hij al een lekkere duif van één van de oudervogels (zie foto). Vermoedelijk zal dit de enige interventie zijn dit jaar (zoals vorig jaar), wat niet slecht is :o) De twee andere uitgevlogen jongen waren vandaag bovenaan op de kerktoren te zien en maken het schijnbaar ook goed.

 

23 mei 2014

Vliegoefeningen op het terras...

 

22 mei 2014

Minstens één of twee van de jongen hebben gisteren en vandaag al hun eerste vlucht gemaakt, en gelukkig ook goed kunnen terug keren naar de nestkast. Mooi zo!

20 mei 2014

De 3 jongen hebben nu bijna al hun dons geruild voor echte pluimen. Ze lopen veel rond in de nestkast, strekken hun vleugels regelmatig, en dromen al duidelijk van hun eerste vlucht...

 

9 mei 2014

De 3 jonge slechtvalken werden op 8 mei geringd met elk één wetenschappelijke ring. De ringer van dienst was Geert De Smet (vzw Durme), in het bijzijn van Manu De Hauwere (FIR), Franky Baeyens (gidsenvoorzitter Toerisme Lokeren) en Joris Everaert (Vogelwerkgroep Durmevallei). Foto's Joris Everaert

Curieus wat hem te wachten staat...

Het aanbrengen van de wetenschappelijke ring

Klaar!

De nodige parameters opmeten...

Op de weegschaal...

Geert De Smet (ringer) en Manu De Hauwere (FIR)

Terug in de nestkast

 

6 mei 2014

De slechtvalken maakt het zeer goed. Hieronder een foto (webcam) van de volledige familie. Nu donderdag zullen de jongen geringd worden.

 

26 april 2014

De 3 jongen maken het goed. Ze zijn nu snel groot aan het worden.

 

23 april 2014

Er zijn 3 jongen uitgekomen. Het vierde ei zal wellicht niet meer uitkomen, wat op zich niet abnormaal is. We hopen nu dat de 3 jongen goed kunnen opgroeien. Het ziet er alleszins goed uit.

 

18 april 2014

Op 16 april rond 18u is het eerste kuiken geboren. Momenteel zijn al zeker 2 van de 4 jongen uitgekomen. Ze krijgen regelmatig stadsduif op het menu.

 

11 april 2014

De nestkast werd vandaag heel eventjes open gedaan om de lens van de webcam te kuisen (er was bijna geen zicht meer...). Het vrouwtje zat op dat moment toch even buiten. De webcam (nieuw webadres, zie boven) is recent weer online gezet, dankzij de ICT-GIS dienst van de stad Lokeren (project met Raad voor Toerisme & Stad lokeren). De slechtvalken zitten te broeden op 4 mooie eieren (zie foto). We kunnen weldra weer jongen verwachten! Foto Joris Everaert & webcam

 

3 febr 2014

De nestkast werd vandaag wat opgekuist, incl. ook met een nieuw laagje speciale broedkorrels (met dank aan Manu De Hauwere van het FIR). De oudervogels zitten trouwens al veel op de toren en in de nestkast. Dat ziet er dus weer goed uit voor komend broedseizoen! De camera komt weldra weer online. Foto's Joris Everaert

Net voor de opkuis

Na de opkuis, incl. nieuwe broedkorrels

 

28 juni 2013

De oudervogels met jongen (min. 3 maar wellicht nog steeds 4 jongen) worden nu in en rond het centrum rondvliegend waargenomen. Ze waren o.m. ook samen te zien tot boven de Hamputten. In het Molsbroek was gisteravond minstens één van de vogels jagend te zien op de vele spreeuwen die er komen slapen.

3 juni 2013

Vanavond (21.15) zaten de 2 oudervogels en minimum 3 uitgevlogen jongen bovenaan op de kerktoren.

2 juni 2013

De jonge Slechtvalk die gisteren op straat was terecht gekomen, en 's avonds op het plat dak van hotel/restaurant La Barakka werd gezet, zat vandaag op de rand naast het dak rustig te kijken naar voorbijgangers, maar kon bij het opvliegen onvoldoende hoogte winnen tot op de kerk. De sleutel van de kerktoren kon door de toeristische dienst gebracht worden (met dank aan Ann Vervaet) en de vogel werd door Joris Everaert weer in de nestkast geplaatst. Daarna was hij al goed aan het eten in de nestkast. De andere jongen kunnen al beter vliegen en hangen ook in de omgeving rond. Foto's Joris Everaert

Op hotel bij La Barakka...

Terug in de nestkast (oudervogel erboven)

 

1 juni 2013

De 4 jongen zijn aan het uitvliegen. Ze zaten de afgelopen dagen al regelmatig op het platform voor de nestkast (om ook de vleugels al goed te testen), en vandaag was één vogel al een paar meter verder te zien op de richel van de kerktoren-koepel. Eén vogel belandde 's avonds toch op straat (vorig jaar verschillende keren...) en werd na goede interventie van de eigenaars van hotel/restaurant La Barakka daarna door Joris Everaert op een veilige (hogere) plaats gezet (plat dak van La Barakka). Mensen die een jonge slechtvalk op straat zien zitten, kunnen bellen naar Joris Everaert (0497-67.23.69) en hem ondertussen veilig bedekken met een doos of zo. Je kan ook bij hotel/restaurant La Barakka langsgaan (begin Torenstraat nabij ingang kerk) of bij café Teste's thv. ingang kerk.

13 mei 2013

De 4 jonge Slechtvalken werden op 13 mei geringd (gewone ring en kleurring). De ringer van dienst was Geert De Smet, in het bijzijn van Manu De Hauwere (FIR), Eddy De Taey en Joris Everaert. Foto's Joris Everaert

Eén van de oudervogels was net de jongen aan het voederen, dus er moest even gewacht worden...

Het aanbrengen van de ringen

Het aanbrengen van de ringen

De nodige parameters opmeten...

Op de weegschaal...

Het nest met duiven-pluimen

Terug in de nestkast

 

25 april 2013

Er zijn (sinds enkele dagen) 4 jongen uitgekomen ! Dit was vandaag te zien op de online webcam. Hieronder 2 beelden uit de webcam. Zie www.kerktoren.be

16 maart 2013

Vandaag werd het koppel samen gezien op de kerktoren (één in nestbak, de andere op de koepel). Dat ziet er veelbelovend uit ! Voorlopig is er nog geen nieuws voor het online brengen van de webcam.

16 febr 2013

Deze winter werd een klein platform geplaatst voor de nestkast (met dank aan het FIR en stad Lokeren), zodat de jongen gemakkelijker daar hun vleugeloefeningen kunnen uitvoeren zonder al te snel naar beneden te vliegen en op straat terecht te komen (was vorig jaar een probleem). We hopen opnieuw het beste in 2013 !

9 juni 2012

De 3 jonge Slechtvalken maken het goed. Op 4 juni bijvoorbeeld, zaten alle jongen 's avonds op de kerktoren. Het vrouwtje plukte nog een duif voor hen. In de volgende weken moeten ze zelfstandig leren jagen. De afgelopen twee weken waren wel bewogen. De jongen vlogen nogal snel uit, en kwamen uiteindelijk zo op straat terecht. Er moest daardoor verschillende keren een jonge Slechtvalk terug naar boven gebracht worden. Ze werden dan weer in de nestkast of (beter) op platform aan vlaggenmasten vrijgelaten. Op andere slechtvalk-locaties, is dit soms ook het geval. Normaal hebben deze 'gestrandde' jongen geen verwondingen. Twee jongen werden wel (door bezorgden) binnengebracht in de Vogelopvangcentra van Kieldrecht en Merelbeke, maar hadden gelukkig geen echte verwondingen en werden snel terug in Lokeren op de kerktoren gezet. Het is immers van groot belang om de jongen zo snel mogelijk terug bij de ouders te zetten. Deze winter gaat men proberen om een soort platform te maken voor de nestkast. Op deze manier kunnen de jongen beter leren vliegen zonder al te snel beneden te belanden :o)

24 mei 2012

De jonge Slechtvalken hebben vandaag al hun eerste vluchten gemaakt. De eerste dagen bestaat de kans wel dat één van de vogels eens op de grond terechtkomt (normaal zonder letsels want ze kunnen al wat vliegen). Dat was ook vandaag het geval. De vogel werd goed opgevangen in café Testé's op de hoek thv. ingang kerk, en dan weer boven in de toren in de nestkast gezet. Als iemand de komende dagen een jonge vogel zou vinden op de grond, en hij lijkt niet zelf te kunnen opvliegen, gooi er dan een doek/pull over (let op de klauwen en snavel!) en zet hem in een doos. Contacteer dan één van de volgende personen, die hem weer boven in de toren kunnen brengen (of ga langs bij infopunt Toerisme): natuurwachter Patrick Van Grembergen (0478-82.93.32), of indien de andere niet lukken Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen (0496-26.13.79) of één van de dichtstbijzijnde Vogelopvangcentra van de Vogelbescherming, of anders ikzelf (Joris Everaert: 0497-67.23.69)

21 mei 2012

Nieuwe foto van de webcam (via dienst ICT-GIS van de Stad Lokeren). Alles OK met de 3 jonge Slechtvalken.

18 mei 2012

Deze middag een uurtje observatie vanaf de oostelijke parking cultuurcafé: De 3 jongen maken het goed. Het vrouwtje is veel in of rond de nestkast te zien, of jagend nabij de kerktoren. Ze kwam o.a. met een lekkere duif aangevlogen. Ook het mannetje werd even rond de toren gezien.

7 mei 2012

De 3 jongen werden vandaag geringd (ook kleurring). Alles ging prima, en de jongen maken het goed. Vogelringer van dienst was Geert De Smet, in het bijzijn van Manu De Hauwere (FIR) en Filip Taelman.

______ De jongen worden uit de nestkast gehaald

______ Tijdens het ringen worden alle gegevens met een goedkeurend oog genoteerd

______ Op de weegschaal..

______ Alle 3 voorzien van mooie ringen

______ Terug in de nestkast..

____ Webcam foto nadat de jongen werden geringd

30 april 2012

De 3 jongen maken het goed. Zie foto, met dank aan dienst ICT-GIS van de Stad Lokeren.

22 april 2012

Deze middag was (wellicht ?) het vrouwtje een lekkere stadsduif aan het voederen aan de jongen (gezien met telescoop aan oostkant van kerktoren).

20 april 2012

Er zijn de afgelopen paar dagen al 2 jonge slechtvalken uitgekomen, en vandaag is ook de derde uit zijn ei gekropen. Zie foto's, met dank aan dienst ICT-GIS van de Stad Lokeren. Het mannetje (?) zou wel al 2 dagen niet meer gezien zijn op de (voorlopig nog offline) webcam. De prooiovername is vaak buiten de nestkast, dus we moeten nog niet meteen vrezen dat het mannetje iets erg zou zijn overkomen. We houden het wel goed in het oog. Heel binnenkort meer nieuws.

9 april 2012

Als alles goed gaat, zouden de eieren deze week of ten laatste begin volgende week moeten uitkomen. De webcam is nog niet online, maar hier is alvast een link naar tweedelig filmpje (eerste deel van eind maart aan lage kwaliteit, tweede deel betere kwaliteit en andere instelling van zicht). Zie http://www.youtube.com/watch?v=_QDx4w4gmBk

 

26 maart 2012

Eerste beeld van de webcam (nog niet online beschikbaar), met dank aan Filip Taelman (Stad Lokeren).

21 maart 2012

Goed nieuws. Vandaag werd vastgesteld dat er 3 eieren in het nest liggen.

 

2 maart 2012 Vandaag werd door de Stad Lokeren (technisch medewerker Filip Taelman en natuurwachter Patrick Van Grembergen), onder goedkeurend oog van onze Vogelwerkgroep en het FIR :o), een webcam geplaatst in de nestkast. Dit was mogelijk dankzij een project van de Stad Lokeren waarbij nog camera's komen op de kerktoren (uitzicht op Lokeren). Naar schatting zal in mei alles online te bekijken zijn.
26 febr. 2012 Slecht en goed nieuws. Het (oude) mannetje dat eind 2011 in het vogelasiel moest worden opgenomen (zie onder), is daar overleden. Echter wel goed nieuws van het huidig koppel in Lokeren (met nieuw mannetje): beide vogels maken het goed en zijn veel samen te zien op de koepel thv. de nestkast.
22 dec 2011 Sinds begin december zit er een nieuw mannetje bij het vrouwtje. Het andere mannetje (vorige jaren) is ondertussen goed aan het herstellen in het vogelasiel te Kieldrecht. Het vrouwtje lijkt gelukkig te zijn met het nieuwe mannetje. We proberen de komende weken nog zijn kleurring af te lezen.
17 nov 2011

Slecht nieuws. Het mannetje (H9) werd uitgeput/gehavend gevonden in Lokeren en binnengebracht in het vogelasiel te Kieldrecht, alwaar wellicht een lange revalidatie zal volgen. De handpennen van z'n rechtervleugel zijn zwaar beschadigd waardoor hij niet meer (normaal) kan vliegen. Waarschijnlijk is hij ergens tegen gevlogen. Meer nieuws hierover volgt later.

12 aug 2011 Leuk nieuws. Er komt een online camera (webcam) in het plafond van de nestkast. De installatie zou voor midden 2012 zijn, en dit dankzij en op kosten van de Stad Lokeren. Omdat er sowieso camera's gingen geplaatst worden op de kerk, was dit een optie die goedgekeurd is.
12 aug 2011 Vandaag werd een goeie laag hoogwaardige steentjes (zeoliet korrels) in de nestkast aangebracht. Met dank aan het Fonds voor de Instandhouding van Roofvogels (FIR) voor dit materiaal ! De vogels zijn (uiteraard) nog beide aanwezig, ze zullen blij zijn met deze nieuwe inrichting van hun huisje. Alles is nu klaar voor volgend jaar.
23 mei 2011 Het broedsel is spijtig genoeg mislukt. Bij een controle werd vandaag vastgesteld dat er geen jongen (of nog eieren) in de nestkast aanwezig zijn. Het is nu afwachten tot volgend jaar.
18 april 2011 Het koppel is nu met zekerheid aan het broeden (wellicht al ca. 1-2 weken). Tijdens een controle van de nestkast werden vandaag 2 eieren vastgesteld.
27 maart 2011

's Avonds zat het vrouwtje boven de nestkast een prooi op te eten, het mannetje kwam ook even poolshoogte nemen. Wellicht zal het vrouwtje heel binnenkort aan de eileg beginnen.

19 maart 2011 Het vrouwtje zit al veel in de nestkast (ook roepend naar mannetje). Om 11u30 was het vrouwtje roepend te horen in de nestkast (niet te zien) en mannetje zat daarboven alles te bekijken. Rond 12u is het vrouwtje uit de nestkast gevlogen. Het mannetje was dan ook even gaan vliegen in de omgeving en kwam even later met een gevangen Spreeuw terug. Tegen 12u20 kwam het vrouwtje terug in de nestkast en begon de spreeuw op te eten.
midden maart Het vrouwtje zit al in de nestkast, het mannetje is meestal in de directe omgeving aanwezig
   

____________________________________________________

Vrouwtje vliegt uit nestkast. 19 maart 2011. Foto Joris Everaert

 

Vrouwtje gaat in nestkast. 19 maart 2011. Foto Joris Everaert 

Mannetje kijkt naar roepend vrouwtje in nestkast. 19 maart 2011. Foto Joris Everaert

 

Jagend boven Lokeren. 19 maart 2011. Foto Joris Everaert