|
Info en hulp bij online database
www.waarnemingen.be Powered by Stichting Natuurinformatie & Natuurpunt studie
Waarnemingen in "Durmevallei en omgeving" via werkgroepscherm http://durme.waarnemingen.be
Regio afbakening: Lokeren, St-Niklaas, Waasmunster, Hamme, Zele, Berlare (uitz. Kalkense meersen), en deelgemeentes Elversele + Tielrode (Temse) en Grembergen (Dendermonde), en kleine randen van aanpalende gemeentes (Stekene, Wichelen). Afbakening gebied, zie http://durme.waarnemingen.be/area_map.php
Actieve organisaties binnen dit gebied: vzw Durme (grootste deel), Natuurpunt Zuid-Waasland (grootste deel), Natuurpunt Hamme, Natuurpunt Dendermonding (deel Berlare) en Natuurpunt Scheldeland (deel Berlare).
Inleiding
Vogelwerkgroep Durmevallei dacht al een tijdje om de "recente waarnemingen" pagina op de website www.durmevallei.be te vervangen door een online database waarbij ornithologen uit de streek zelf hun waarnemingen kunnen invoeren. De grote voordelen zijn o.a. dat de webmaster heel wat minder werk heeft (oef..) en dat o.a. alle waarnemingen ook meteen in een database zitten om later te bekijken en verwerken. Er zijn nog veel meer voordelen van zo'n systeem.
Sinds 20 mei is een gloednieuwe waarnemingensite voor heel Vlaanderen on-line: www.waarnemingen.be Dit invoersysteem voor losse waarnemingen (niet-projectgebonden) is een initiatief van Natuurpunt Studie vzw en de Stichting Natuurinformatie (NL). Het systeem is gebaseerd op het heel succesvolle www.waarneming.nl in Nederland. Het gebruik van Google maps kaartjes voor de puntgegevens van waarnemingen is een pluspunt.
Werkgroepen/verenigingen hebben de mogelijkheid om een werkgroepscherm te krijgen binnen het landelijke systeem. Dit werd ook in orde gemaakt voor onze vogelwerkgroep, nl. de regio-pagina van "Durmevallei en omgeving" (http://durme.waarnemingen.be)
Weergave en gebruik van online database
1. Consulteren van waarnemingen & weergave op andere websites
Specifiek voor vogels:
Beste keuze: Via de website van "Vogelwerkgroep Durmevallei" (onafhankelijke werkgroep in samenwerking met vzwDurme en Natuurpunt). Afbakening gebied, zie boven. Link via: http://www.durmevallei.be/waarnemingen.htm Het werkgroepscherm "durmevallei en omgeving" binnen waarnemingen.be, heeft via deze weg als startscherm een weergave van recente waarnemingen van soorten vanaf 'zeldzaamheid' "vrij algemeen" om het zo overzichtelijk mogelijk te houden, zoals het ongeveer vroeger was op de website (keuze zeldzaamheid zie rechtsboven in scherm, zie ook verder).. De mate van zeldzaamheid van een soort werd door de regio-admin (Joris Everaert) voor de reeds waargenomen soorten al aangepast aan de regio (zal nog verder aangepast worden).
Minder aangeraden maar mogelijk: 'algemeen' startscherm van het werkgroepscherm, niet geïntegreerd in de Vogelwerkgroep Durmevallei website. Link: http://durme.waarnemingen.be (klik dan bovenaan op "recente waarnemingen" om alles te zien).
Tip !! U kan in het werkgroepscherm bovenaan rechts kiezen tussen de "soortgroep", "familie" en de "zeldzaamheid". Bij "zeldzaamheid" kan u kiezen om: -alle soorten weer te geven (kies "algemeen"), -enkel vanaf minder algemene soorten (kies "vrij algemeen")= startscherm via durmevallei website -enkel vanaf zeldzame soorten (kies "zeldzaam"), -enkel vanaf zeer zeldzame soorten (kies "zeer zeldzaam").
Tip. Links voor de waarneming (in lijst) staat een "i" bolletje. Als je met de muis daarover gaat, kan je de belangrijkste detalis zien van die waarneming (tekst). Als je er met de muis op klikt, zal je in een volgend scherm (zonder tussenstap) alle details zien van deze waarneming, alsook een kaartje met de exacte locatie (punt).
Voor andere diergroepen, planten enz.:
Link: ook via http://www.durmevallei.be/waarnemingen.htm In de waarnemingen schermen (regio of nationaal) kan onder "soortgroep" gekozen worden voor andere soortgroep dan vogels.
2. Invoer van waarnemingen (ook buiten de regio)
A. Ga naar het regioscherm (zie boven, via http://www.durmevallei.be/waarnemingen.htm ) of naar het nationaal scherm (http://www.waarnemingen.be). Het is gelijk vanuit welk scherm men gaat invoeren, het is tenslotte dezelfde database. (Let wel: bepaalde "project"-waarnemingen kunnen enkel via de nationale site worden ingegeven). Dus ook waarnemingen van buiten de regio, kunnen via het regioscherm worden ingevoerd (enkel verschil voor het bekijken van reeds ingevoerde waarnemingen).
B. Indien u nog geen account hebt, maak die eerst aan (gebruikersnaam en wachtwoord), zie rechts op regioscherm.
C. Log in met uw gebruikersnaam en wachtwoord (u kan kiezen om altijd ingelogd te blijven).
D. Klik bovenaan links op "Invoeren" - "waarneming".
E. U ziet dan een invoerscherm met links invulvakjes, en rechts een Google maps overzichtskaartje meteen al ingezoemd op de regio Durmevallei en omgeving als je via de regiopagina aan het invoeren bent. E1. In het eerste invulvakje "Protocol" staat standaard "losse waarneming" aangegeven. U kan dit eventueel veranderen in "gebied doorzocht" indien het volledige gebied (zie verder) werd geteld. E2. Invullen/aanduiding locatie van waarneming: Optie 1: U kent de gebiedsnaam. Vul de naam (links) in, mogelijk hebt u ook keuze voor deelgebieden. Eenmaal de naam van het gebied is ingevuld, zal op de kaart de afbakening (omlijning) van het betreffende gebied worden weergegeven. Men vraagt hierbij om (zeker bij losse waarnemingen) dan zelf nog met de muis op de kaart aan te geven (klikken) wat de precieze plaats was van de waarneming, weergegeven door ballonnetje in invoerscherm, PS. de smalle punt van ballonnetje geeft locatie aan. Op de website zal die exacte plaats dan door een rood cirkeltje worden weergegeven (in invoerscherm kan men ook de grootte van deze cirkel veranderen). Optie 2: U kent de gebiedsnaam niet met zekerheid. Zoom in op het kaartje naar de locatie. Klik met de muis op het kaartje, er verschijnt een ballonnetje waarvan de smalle punt de locatie weergeeft, en de omlijning van het gebied waar de waarneming in valt is ook te zien. Verplaats het ballonnetje met de muis indien nodig verder naar de exacte locatie. In de linkerkant van het invoerscherm is ondertussen automatisch de naam van het gebied of gebied-deelgebied-zone verschenen. Laat dit staan. Op de website zal die exacte plaats dan door een rood cirkeltje worden weergegeven (in invoerscherm kan men ook de grootte van deze cirkel veranderen).
E3: Verander de soortgroep indien nodig (indien anders dan vogels).
E4: Vul de soort in (u krijgt bij het intikken automatisch een lijstje met de exacte naam van de soorten die met dezelfde letters beginnen.
E5: Vul al de rest in (indien mogelijk).
E6: Belangrijk. Geheimhouding gevoelige soorten (onderaan invoerscherm). Indien het gaat om een gevoelige soort (heel zeldzame broedvogels, ..), vervaag dan de waarneming ("KM-hokvervaging" aanvinken), er is dan voor andere waarnemers op de website geen kaartje met de puntlocatie te zien, wel de naam van het gebied) en/of zet een datum-embargo op de waarneming. Gelieve voor vogels hiervoor eerst de regio-admin (Joris Everaert) te contacteren indien je twijfelt. De regio-admin kan dit eventueel ook zelf doen. Sommige broedvogels worden automatisch op één van bovenstaande manieren geheimgehouden.
F. Klik onderaan links op "opslaan". Nadat de waarneming is opgeslagen, ziet u weer een vernieuwd invoerscherm, waarbij de locatie dezelfde is gebleven als vorige. U kan dan gemakkelijk een nieuwe soort invoeren, enz.
G. Alle reeds ingevoerde waarnemingen tijdens éénzelfde sessie kan u onderaan op uw scherm (tijdens invoeren van waarnemingen) zien staan in een lijst (net onder de knop "opslaan"). U kan daar bijvoorbeeld klikken op de link "foto toevoegen" en "geluid toevoegen" bij elke waarneming. Indien er bij een waarneming onder "aantal" 2 of meer vogels werd ingevuld, kan u in die lijst bij elke waarneming ook een link zien staan met de optie "groepssamenstelling opgeven". Dat is handig als je bv. 2 mannetjes en 1 vrouwtje hebt gezien van een soort (bij "aantal" 3 ingevuld, en geslacht als onbepaald gelaten). Als je klikt op "groepssamenstelling opgeven", dan kan je in het volgend scherm daar snel en gemakkelijk 2 mannetjes en 1 vouwtje van maken. Deze optie stopt automatisch als het totaalaantal van die waarneming is bereikt (3). U kan de samenstelling ook wijzigen als u bovenaan naar "mijn waarnemingen" gaat (rechts in lijst kiezen voor "edit waarneming", enz., ook geluiden, foto's kan u daar toevoegen).
Tip. Hebt een hele lijst van verschillende soorten (bv. meer dan 30) waargenomen in hetzelfde gebied, en u wil dit niet 1 per 1 invoeren via bovenstaand systeem (hoewel dit ook snel gaat). Mogelijkheid: Ga bovenaan naar "overzicht" en dan "gebieden". Kies daar uw gebied en/of gebied-deelgebied-zone. U komt dan op een pagina met alle waarnemingen uit dit gebied. Rechts op die pagina ziet u "over dit gebied" met een lijstje van mogelijkheden. Kies daar voor "waarnemingen invoeren van het hele gebied". U krijgt dan een pagina met in hetzelfde scherm een invullijst (aantallen invullen) van alle soorten onder elkaar. Invullen en opslaan. Via deze weg kan u wel geen details van de waarneming invoeren. Achteraf kan u natuurlijk indien nodig nog voor specifieke soorten de waarneming aanpassen (bv. aanduiden verdeling mannetjes/vrouwtjes etc., puntlocatie op kaartje, etc.). Toch blijft het aangeraden om voor niet al te veel in te voeren soorten de gewone weg te volgen, dat gaat ook snel.
3. Diverse andere functies Er zijn diverse andere functies, zoals het opvragen en verwerken van eigen waarnemingen (zie o.a. keuze onder "mijn waarnemingen").
4. Export van database // bekijken (eigen) waarnemingen Enkel de regio-admin. kan een export doen van alle waarnemingen (van iedereen) uit de regio, en zal die ter beschikking stellen van de samenwerkende verenigingen (bv. voor alle waarnemingen uit hun reservaten).
Een gewone waarnemer kan uiteraard wel zijn eigen waarnemingen bekijken, analyseren, of exporteren. Voor het exporteren (bv. Excel of Google maps) van eigen waarnemingen moet je eerst naar het algemene waarnemingen.be (nationaal) gaan (bv. via "Externe links", wel dan indien nodig opnieuw inloggen) en daar kiezen onder menu "Mijn waarnemingen" voor "export". Als men eigen waarnemingen gewoon wil bekijken/analyseren (dus niet exporteren naar Excel of Google maps), kan men na het inloggen binnen de menu "mijn waarnemingen" klikken op "mijn waarnemingen". LET WEL ! Als je dit via het regioscherm (durmevallei) doet, dan kunnen enkel de eigen waarnemingen uit de regio bekeken worden. Om alle eigen waarnemingen te bekijken (heel België), moet men eerst naar de www.waarnemingen.be website gaan.
5. Lid worden van een werkgroep (regio durmevallei en omgeving) Klik bovenaan op "Mijn waarnemingen" (via regioscherm 'durmevallei en omgeving'). Kies daar "Lidmaatschappen". Klik dan op "nieuw lidmaatschap toevoegen". Via het algemene (nationale) waarnemingen.be scherm kies je onder "Mijn waarnemingen" de optie "Instellingen", en dan "Lidmaatschappen overzicht/ toevoegen".
6. Persoonlijke instellingen. Kies in via werkgroepscherm in het menu "Externe links" voor "waarnemingen.be (nationaal)", of tik waarnemingen.be zelf in. Log indien nodig opnieuw in, en ga daar via het menu "Mijn waarnemingen" naar "Instellingen". Daar kan je persoonlijke zaken aanpassen zoals naam, email, wachtwoord, statistiek, alsook lidmaatschap van werkgroepen.
7. (Zeldzame) waarnemingen uit heel Vlaanderen bekijken. Klik bovenaan in het werkgroepscherm op "externe links". Ga naar "waarnemingen.be". Voor waarnemingen uit Nederland kan men (in apart scherm) gaan naar www.waarneming.nl.
Verdere vragen, zie help functie op de pagina's, of contacteer de regio-admin. Joris Everaert E-mail:
joris.everaert
Zie ook de algemene helpfunctie op de durme.waarnemingen.be of waarnemingen.be webpagina's.
|